Geschiedenis

Werkgroep Amateur Kunstenaars Oosteind

Geschiedenis

De werkgroep nodigt elk jaar een andere groep uit om mee te doen met de expositie
en helpt zo nodig bij de voorbereidingen daarvoor.

2005
Zo organiseerden we in 2005 een workshop met groep 7 van de St. Janschool uit Oosteind. De leerlingen gingen naar de Paulusabdij om daar onder begeleiding van de werkgroepleden te schilderen, een kleiwerk te maken en te fotograferen. Het thema was ‘dieren’. Tussen de middag was er een lekkere lunch. Alle schilderstukken, kleiwerken en de twee mooiste foto’s werden tentoongesteld op de expositie en het was prachtig.

2006
In 2006 hakten op een zaterdag enkele leden van de KPJ-aspiranten een totempaal uit gasbeton, onder begeleiding van werkgroepleden. Ook zij lieten zich de broodjes en het drinken smaken. De totempaal werd beschilderd en tentoongesteld op de expositie 2006.

2007
In mei 2007 was er onder leiding van werkgroepleden een workshop fotograferen voor de leden van de KVO. Men bezocht de kassen van Van de Sande, lunchte in de tuin van Verkooijen, reed op de platte kar door Oosteind en maakte overal foto’s. Samen werden de mooiste foto’s uitgezocht en tentoongesteld op de expositie 2007.

2008
Bij gelegenheid van ons vijfjarig bestaan in 2008 mochten alle deelnemers een gast uitnodigen om hun werk tentoon te stellen op de expositie 2008.
In ieder geval de eerste keer dat amateurkunstenaars van buiten Oosteind op de expositie te zien waren. Weer een succesvolle en zeer gevarieerde expositie.
Daarnaast organiseerden we een fotowedstrijd voor de inwoners van Oosteind met als onderwerp “Oosteind”.

2009
In 2009 was er weer een expositie met alleen maar deelnemers uit Oosteind. Daarnaast kwamen er twee taxateurs die kunstvoorwerpen van bezoekers op hun waarde taxeerden. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 kregen een rondleiding op de expositie door middel van een speurtocht. Ze maakten per groep een schilderij met bloemen, die ook op de expositie te zien waren.

2010
In 2010 werden 55+-ers uitgenodigd om workshops te volgen bij enkele deelnemers van de expositie en zo een kunstwerk te maken. Een elftal 55+-ers hebben een prachtig kleiwerk gemaakt, zijn aan ’t smeden gegaan, hebben een mooi schilderij gemaakt, maakten een werk van papier en karton en gingen fotograferen. Al deze creaties kon men bewonderen op de expositie. Ook dit jaar kwamen de leerlingen van de bovenbouw van de St. Janschool op vrijdagmiddag de expositie bekijken door middel van een speurtocht.

2011
De expositie telde in 2011 27 deelnemende amateurkunstenaars. De leerlingen van groep 7 van de St. Janschool uit Oosteind werden uitgenodigd deel te nemen aan de expositie. Samen met gast-kunstenaar Luc Mous en enkele deelnemers van de WAKO maakten ze van tempex, gips en verf afbeeldingen (zo’n 1 m hoog) van dieren. Op zondag kon men quilts bekijken van verschillende personen, beginners konden kennismaken met quilten door middel van een eerste les patchwork/quilten, en ervaren quilters maakten zoveel mogelijk blokken (appliceren, patchwork, quilten) met een uiltje voor “Jopies dromenquilt”. Ook dit jaar kwamen de leerlingen van de bovenbouw van de St. Janschool op vrijdagochtend de expositie bekijken door middel van een speurtocht.

2012
In 2012 telde de expositie 23 deelnemers. Bovendien nodigde een aantal deelnemers op verzoek van de werkgroep een kind uit om mee te exposeren. Er kwamen prachtige werken.
Harry Sandig liet zijn mini-kermis zien, wat zeker toen het donker werd, een prachtig schouwspel was.
Het raku-stoken op zondagmiddag trok menig toeschouwer.
Ook dit jaar kwamen de leerlingen van de bovenbouw van de St. Janschool op vrijdagochtend de expositie bekijken door middel van een speurtocht.

2013
Dit jaar werd de 10e expositie gevierd. Alle deelnemers nodigden een gast uit (uit de regio) die met hen exposeerde. Zo waren er dat jaar 38 amateurkunstenaars. Bovendien werden kunstwerken van kunstenaars van het KOA tentoongesteld.
Er werd in twee zalen geëxposeerd.
Verschillende deelnemers verzorgden een demonstratie van hun techniek.
Er was ook weer een demonstratie raku stoken.
Ook dit jaar kwamen de leerlingen van de bovenbouw van de St. Janschool op vrijdagochtend de expositie bekijken met behulp van een speurtocht.

2014
In 2014 hebben de leden van de werkgroep zelf gasten uitgenodigd.
6 kunstenaars uit de regio toonden hun werk.
Omdat het Oostquartier verbouwd werd werd de expositie een maand uitgesteld en was de expositie in de bovenzaal.
Ook nu waren er demonstraties en kwamen de basisschoolleerlingen.
Het was een drukbezochte expositie met veel bezoekers uit de regio.

2015
In 2015 kwamen op de vrijdagmiddag groep 5 en 6 van de basisschool op de expositie om met behulp van een speurtocht rond te kijken. Op zaterdag kon men naast de kunstwerken ook naar de demonstraties kijken. Er werd gebeeldhouwd, keramiek gemaakt, zentangle getekend. Men kon een koperen figuurtje als sieraad emailleren. Ook op zondag was het druk. Buiten trok het raku-stoken door Mari en Maria Huyben volop aandacht, ook van toevallige voorbijgangers. Men kon ook weer emailleren. In de winkel werden allerlei kunstwerken van de deelnemers verkocht.
Duidelijk was dat de bezoekers de kunstwerken die 22 amateurkunstenaars (allemaal uit Oosteind) met de 3 gastgroepen: de drie carnavalsverenigingen uit Oosteind, maakten, konden waarderen.

2016
Vele bezoekers kwamen naar het Oostquartier om ongeveer 110 kunstwerken te bekijken.
Dit jaar hebben Marlies Heere en haar leerlingen als gasten hun bijdrage geleverd. Zij werken wekelijks in het Oostquartier aan hun schilderijen.
Iedereen kon ook de winnende foto’s bewonderen van de fotowedstrijd die de St. Janschool organiseerde.
De kinderen van de school kwamen traditiegetrouw op vrijdag naar de expositie.

2017
Deelnemers gaven workshops aan enkele inwoners van Oosteind.
Zij maakten kunstwerken van pretex, klei, glas, steen en ijzer. Zij exposeerden met 17 andere amateurkunstenaars.
Op vrijdag kwamen basisschoolleerlingen weer kijken, daarna bezoekers van de inloop Pastorie en veel andere bezoekers.

2018.
Omdat het de 15de keer was mochten alle deelnemers een gast uitnodigen. De expositie vond daarom plaats in alle benedenzalen.
Op vrijdagmiddag kwamen de leerlingen van de bovenbouw al kijken. Ze deden een speurtocht tussen de kunst.
De officiële opening vond plaats in Schotse stijl. Voorzitter Mari kwam met een doedelzakspeler de tentoonstelling openen.
Op zaterdagmiddag werd er gedemonstreerd door Jo, Brenda, Carola en José.
Op zondagmiddag hebben Mari en Maria laten zien hoe er raku gestookt moet worden. Het was erg druk.
De koffie met appeltaart vond grif aftrek aan de bar.
Rond 5 uur vond de trekking plaats van de loterij.

2019
Dit jaar nodigden de werkgroepleden een gast uit de regio uit. 23 inwoners uit Oosteind namen deel met heel divers werk en 5 pubers lieten kantkloswerk zien. Op vrijdagochtend kwam de bovenbouw op bezoek. Ook kwamen toen enkele bezoekers van de inloop Pastorie.
Het was een erg druk bezochte expositie, ook uit de regio. Dat was goed te zien aan de verkochte loten. Alle appeltaarten waren op!!